2017. május 21., vasárnap

Colleen Hoover és Tarryn Fisher - Never never - Soha, de soha


Colleen Hoover és Tarryn Fisher - Never never - Soha, de soha



Vigyázat, erősen spoileres terület következik!




A könyv fülszövege: 
"Soha ne hagyd abba! Soha ne felejts! 

Jó barátok voltak, amióta csak megtanultak járni. 
Ma délelőtt óta vadidegenek. 
A fiú bármit megtesz, hogy emlékezzen. A lány bármit megtesz, hogy felejtsen. "

Személyes vélemény:

Először is, a könyv fülszövege elég becsapós. Merthogy a jelen állás szerint nem felel meg a valóságnak, miszerint "A lány bármit megtesz, hogy felejtsen". Mivel mindkét főszereplő azon van, hogy visszaszerezzék az emlékeiket, és mind a ketten emlékezni akarnak.

De ne fussunk ennyire előre :D

A könyvről olyan értékeléseket olvastam, aminek kb. annyi volt a lényege, hogy: rövid, de ütős. (Kb., mint egy feles :D)
Az egész egy nagy "in medias res"-el kezdődött, és az olvasó kapkodta a fejét, hogy most mi van, hogy a két főszereplő (Silas és Charlie) miért kérdőjeleznek meg mindent, még saját magukat is.
Tetszett a váltott szemszög, és hogy ennyire bíztak egymásban annak ellenére, hogy semmit sem tudtak, és semmiben sem lehettek biztosak.
A könyv egy hatalmas nagy rejtélyről szól. Mégpedig arról (Na itt jön a nagy-nagy spoiler), hogy miért vesztették el az emlékeiket már harmadjára, és mi vethet véget ennek a körforgásnak, hogy ne veszítsék el újra az emlékeiket. Mint azt az utolsó pár oldalon kiderül:
"Az első emlékeink október 4-én, szombat délelőtt 11 óra körülről származnak. Ma október 5-e van, vasárnap. (...) Megint megtörtént. Ezúttal történelemóra közben, október 6-án, hétfőn. Úgy tűnik, nagyjából ugyanabban az időpontban, 48 órával később."
Tehát valami miatt 48 óránként törlődnek az emlékeik. Hogy mi miatt, na ez a rejtély.

Én személy szerint három dologra tippelek:
1. Valami mentális betegség, pl. Alzheimer-kór
2. Valami erős stressz vagy lelki gond. Valami, amin nem tudják túltenni magukat, és az agyuk úgy próbálja helyretenni a dolgot, hogy törli az emlékeiket.
3. Valamiféle átok -> Gondolok itt a Rák nevezetű lányra. (Lehet, hogy ő egy szektás, és megátkozta Charlie-ékat, amiért kigúnyolták őt, vagy valamit vétettek ellene korábban)
+1. Valami szer/gyógyszer hatása alatt vannak

De valószínűbbnek tartom a 2. opciót.
Mégpedig azért, mert Silas őrizgetett egy mappát a szobájában, amit úgy tudta az apja, hogy Charlie apja lopta el. Így mi van, ha Silas azon nem tudta magát túltenni, hogy börtönbe jutatta Charlie apját, Charlie meg azon, hogy Silas börtönbe jutatta az apját?

Továbbá rengeteg kérdés maradt lezáratlan:
- Hova tűnt Charlie? Valaki elrabolta? Neki is köze van ehhez az egész memóriazavarhoz?
- Miért ismétlődik pont 48 óránként a memória-törlés?
- Mi történhetett október 4.-én?
- Mivel tudnák ezt megállítani?
 És az olvasó jelenlegi legnagyobb kérdése az a könyv függővéges lezárásához köthető, mégpedig az, hogy: Miután Silas leírta az utolsó gondolatait a papírra, eljött a 4. memória-törlés, és elveszítette az emlékeit?

Mit ne mondjak, nagyon-nagyon várom a következő részt :P



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése